Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Danmarks første Aktivhus-klassificerede tegnestue, Randers Arkitekten

Bæredygtighed er på alles læber i disse år, og der er ingen tvivl om, at byggebranchen har et helt særligt ansvar indenfor reducering og optimering af energiforbruget.

Hvor der de senere år har været meget fokus på nybyggeri, tager tegnestuen Randers Arkitekten initiativ til at sætte fokus på bæredygtig renovering, ved ombygningen af Arkitekthuset på Vestervold 4 i Randers.

”Bæredygtighed har på alle måder været vores varemærke helt fra starten. Ved ombygningen var det derfor vigtigt for os, at drage nytte af den viden og de redskaber, som findes på markedet, og her var foreningen Aktivhus Danmark den eneste rigtige platform” – fortæller arkitekt MAA og indehaver af Randers Arkitekten, Brian Andersen.

Aktivhus Danmark er en forening dannet med visionen om at sætte højere standarder indenfor bæredygtigt byggeri. Her søger fagfolk, der repræsenterer hele byggebranchen, løsninger til integreret design af energi-rigtigt byggeri gennem vidensdeling. Foreningen har udviklet et diagram, en såkaldt Radar, der visuelt formidler bygningens ydeevne på 3 parametre: energi, indeklima og miljø, og herved kan man nemt sammenligne og videreformidle situationen før og efter en renovering.

”Randers Arkitekten er den første tegnestue, der også er klassificeret som et Aktivhus. Derudover er det også det første eksempel på ombygning og renovering af et erhvervsbyggeri under Aktivhus-klassificeringen, og derved har tegnestuen været med til at videreudvikle programmet” – siger Amdi Schjødt Worm fra foreningen Aktivhus Danmark.

Tegnestuen har arbejdet meget med indeklimaet og komforten i renoveringen. Blandt andet har de forbedret luftfugtigheden med en stor, grøn plantevæg midt i tegnestuen, ligesom de har brugt genbrugsmaterialer til møblerne og specialdesignet LED-lamper. Facaden er opgraderet med lameller af PEFC-certificeret træ, og i de nye vinduer er der opsat en solfilm, der reducerer solens varmetilskud.

”Ombygningen af vores nye tegnestue er et godt eksempel på vigtigheden af erfaringsopsamling: her oplever vi på egen krop, hvordan blandt andet materialer, lys og akustik påvirker rumoplevelsen. Vi har så at sige ”smagt vores egen medicin”” – beretter Brian Andersen, indehaver og stifter af Randers Arkitekten.

I forbindelse med ombygningen var hele tegnestuen på kursus i klassificering af Aktivhus. Her brugte de et af deres egne projekter som case studie: den nye administrationsbygning, Broen, til erhvervsskolen Tradium i Randers, som er det første eksempel på en undervisningsbygning, der er klassificeret som et Aktivhus. Samarbejdet om dette projekt ledte faktisk til et udviklingsprojekt indenfor Life Cycle Assessment; miljøpåvirkning og ressourceforbrug af byggematerialer, der ender ud i en branchevejledning til vurdering ved renoveringsprojekter. Vejledningen udvikles via midler fra InnoBYG-spireprojekt-ordningen i et samarbejde mellem Teknologisk Institut og SBI. På trods af, at vi er nået langt indenfor bæredygtighed de senere år, er der altså stadigvæk plads til forbedring.

”Bygningsreglementet har formuleret nogle krav til byggeri generelt, men disse er i virkeligheden laveste fællesnævner for, hvor langt man kan komme. Det er faktisk relativt nemt, og også billigt, at hæve barren for bæredygtigt byggeri - både ved nybyggeri, men også i renoveringsprojekter, som Randers Arkitekten har vært frontløber for” – beretter Amdi Schjødt Worm.

Randers Arkitekten gør meget ud af at understrege, at netop det økonomiske aspekt ikke er en hindring for bæredygtigheden – tværtimod har de flere gange bevist, at økonomien netop er én af gevinsterne ved bæredygtigt byggeri. Markedet har allerede tilpasset sig, så der findes både materialer, teknik og viden til realisering af bæredygtigt byggeri – nu er det arkitektens og bygherrens ansvar, at gøre brug af de nye løsninger.

 

YDERLIGERE OPLYSNINGER:

Vestervold 4, st.
8900 Randers C
info@randersarkitekten.dk
Tlf. +45 20 60 71 92

 

 
Facaden af Arkitekthuset i 2014 på Vestervold 4 i Randers, inden renovering. Foto: Randers Arkitekten Aps


Facaden af Arkitekthuset på Vestervold 4 i Randers, maj 2016, efter renovering og indflytning. Foto: Randers Arkitekten Aps


Indgangsparti til den nye tegnestue. Foto: Randers Arkitekten Aps


Den nye sydfacade på Vestervold 4, Randers. Foto: Randers Arkitekten Aps


Amdi Schjødt Worm, Aktivhus Danmark og Brian Andersen, Randers Arkitekten. Foto: Randers Arkitekten Aps


Sammenligning af Radar-diagrammerne for lokalerne på Vestervold 4 henholdsvis før renoveringen (nederst) og efter renoveringen (øverst).