investere i solceller

Solceller – en god investering

Overvejer du at investere i solceller? 

Det er der gode grund til – for det er en investering, der tjener sig selv hurtigt hjem igen, og du kan allerede mærke besparelserne på din næste elregning.

Læs med her, og se hvad du kan hente hjem på en investering i solceller i 2023.

Hvor mange penge skal du lægge i solceller?

Hvor mange penge, det koster at investere i solceller, varierer selvfølgelig efter dit behov. Som udgangspunkt vil du selvfølgelig gerne gå efter at dække så stor en del af din husstands energibehov som muligt.

En gennemsnitlig husstand kan klare sig med en investering i et 6 kWh solcelleanlæg på taget. Prisen for dette anlæg vil typisk starte fra omkring 80.000 kr. I prisen er der både medregnet udgifter til selve solcellerne, samt udgifterne til montering af solcellerne og tilslutning til dit elnet. For mere info om priser på solceller – læs denne artikel.

Hvis du har en mindre bolig, og et lavere energiforbrug, kan du nøjes med et mindre solcelleanlæg. For et 4 kWh solcelleanlæg på taget starter priserne fra ca. 50.000 kr., inkl. det hele. Her kan du få dækket et behov, der svarer til et gennemsnitligt pars forbrug uden børn.

Tilkøb et batteri til overskydende strøm fra dagtimerne

Hvis der er et batteri tilknyttet dit solcelleanlæg fra første køb kalder man det et hybrid-anlæg. Men et solcelleanlæg på taget kommer ikke altid i udgangspunktet med et batteri til at lagre strømmen i. Hvis ikke, så betyder det konkret, at overskydende energi, som dine solceller producerer, ikke går til dit eget forbrug. 

Det behøver dog ikke at betyde, at den overskydende energi er værdiløs for dig. Du kan nemlig sælge den strøm fra solcelleanlægget, som du ikke selv forbruger, til det samlede elnet, som din bolig er koblet op på. Mere om det længere nede på siden her.

Hvis du til gengæld tilkøber et batteri til dit solcelleanlæg, så har du mulighed for at bruge af strømmen som dine solceller har genereret – også når solen ikke skinner udenfor. Prisen på et batteri til solcelleanlægget starter fra omkring 15.000 kr. og opefter. Prisens størrelse afhænger primært af hvor stort et batteri, du ønsker, samt hvor lang garanti der er på batteriets levetid.

Sælg din overskydende strøm, og tjen endnu mere

Hvis du har overskydende strøm fra dit solcelleanlæg, som du ikke lagrer i et batteri til solskinsfattige timer, så kan du sælge strømmen. Strømmen sælges til en elleverandør af dit valg, og det er relativt simpelt at sætte op. Ring til dem – så finder I ud af det.

Du får ikke den samme pris for strømmen, du sælger, som den pris, du skal betale for at få strømmen tilbage igen. Men du kan alligevel forvente at tjene et sted mellem 10.000 kr. og 30.000 kr. på at sælge strøm fra et gennemsnitligt solcelleanlæg i løbet af solcellernes levetid. Per år svarer det til en fortjeneste på mellem ca. 300 kr. og 1.000 kr. Besparelsen vil typisk blive fratrukket de elregninger, du får fra din elleverandør.

Investering i solceller: Det kan du spare på elregningen

Hvad kan du så spare af udgifterne til din strømregning, hvis du investerer i solceller til taget? Svaret varierer selvfølgelig fra situation til situation, men vi kan alligevel godt sige noget generelt om det.

Du kan regne med at spare omkring halvdelen af din strømregning fra solcellerne begynder at levere strøm til dig. Hvis du har investeret i solceller med et dertilknyttet batteri er mulighederne for yderligere besparelser større.

Vi kan lave et lille regnestykke for at gøre det helt konkret. Hvis I er en gennemsnitsfamilie med 2 børn vil I bruge omkring 4.500 kWh om året i strøm. Prisen pr. kWh svinger, men med lidt forbehold kan vi fastsætte et gennemsnit på 3,15 kr. pr. kWh.

De samlede udgifter til strøm, før du fik solceller, vil i så fald ligge på lige over 14.000 kr. Kan du spare halvdelen af strømregningen væk hvert år får du altså en årlig besparelse på 7.000 kr.

Solcelleanlægget ville i så fald kunne tjene sig hjem i løbet af 10-15 år. Derfra er besparelserne ren profit i resten af anlæggets levetid – som typisk vil være omkring 30 år.